Är det någon som har sett min motivation?
Jag hade den innan men nu är den helt borta – jag har letat överallt!

Ibland känns det tungt och tråkigt att ta tag i uppgifterna jag har framför mig. Jag vet att de ska göras men jag är verkligen inte sugen just nu. Plötsligt blir andra saker som att planlöst scrolla på telefonen eller sortera strumpor väldigt tilltalande alternativ.

Vad kan man göra när man vet att man borde men har tappat motivationen? Om vi ska göra det väldigt enkelt så finns det i den specifika situationen egentligen bara två alternativ – göra det ändå eller inte göra det alls. I ett lite längre perspektiv är det bra att reflektera över vad som driver dig, både i vardagen och i specifika förändringar. Det är en trygghet att ha landat i frågor som; varför är det viktigt för mig att träna, vad är det som driver mig på jobbet eller vad blir skillnaden om jag prioriterar mina 10 minuters meditation varje dag.

En vanlig föreställning när det gäller motivation är att den antingen finns eller saknas. Inom psykologin beskrivs två sätt att betrakta motivation; inifrån och ut eller utifrån och in. Vi kan själva välja vilket fokus vi vill ha. Om vi ser det som en känsla som uppstår och som därefter påverkar vårt beteende är det inifrån och ut. Här finns bara två lägen – antingen finns känslan av motivation eller så gör den det inte. Det innebär att det blir svårt för oss att påverka. Finns den inte får vi vänta förgäves på att känna oss redo att ta det första steget, vi kommer aldrig igång.

Om vi istället ser det som att vi får motivation av våra handlingar kan vi  börja göra även om vi inte känner oss motiverade. När vi ser ett resultat ger det en ökad motivation. Det här kallas utifrån och in och utgår från vad vi faktiskt har en möjlighet att kontrollera och påverka. Vi är inte beroende av en viss känsla för att agera. Vi blir också mer motståndskraftiga mot hinder och motgångar.

När motivationen kommer av det jag gör så är det upp till mig att påverka. Jag kan välja att använda min energi till att göra och på så sätt ge mig själv motivation och kraft att fortsätta. I vardagen kan det handla om att stänga av alla notiser och bestämma sig för att skriva på rapporten i 25 minuter eller bara gå ut på promenaden fast det regnar. Ibland behöver vi koppla bort tankarna och bara börja göra.

Så den borttappade motivationen var kanske inte så långt borta ändå. Det var ingen annan som hade tagit den – den fanns hos mig hela tiden.

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Vill du ha hjälp att ta steget från att fundera till att göra?

Hör av dig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig med just det. Vi börjar med ett samtal på telefon därefter väljer du om du vill ha mitt stöd på din fortsatta resa.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Varannan tisdag skickar jag ut ett nyhetsbrev  som bygger på det senaste inlägget här på bloggen tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter som du kan börja göra redan idag. 

Starta din prenumeration här.