Innan sommaren ville min son börja spela golf och han frågade mig och min man om vi kunde följa med. Jag spelade för länge sedan men har avfärdat tanken på att ta upp det igen. Att göra saker tillsammans med mina ungdomar står högt upp på min lista så när frågan kom var svaret givet. Inte anade jag då att golfen skulle vara en pusselbit för att komma åt någonting som jag letat efter – känslan av att ha tiden att inte ha bråttom.

Det är lätt att vi delar upp det vi ska göra i vill och måste. Tänk om vi istället för att tänka på vissa uppgifter som måsten betraktar dem som förutsättningar. Att diska eller städa bort smulor hamnar lätt i kategorin måsten, vilket för med sig ett visst motstånd. Men vi kan göra det lite lättare genom att välja att se det som förutsättningar för – att vi ska ha ett glas att dricka ur nästa gång, att det inte ska komma in flugor eller att vi kommer ut på golfbanan snabbare (om vi inte först behöver ta hand om disken). Vissa uppgifter kräver en liten insats om vi gör dem direkt men betydligt mer när vi skjuter dem framför oss.

Jag brukar tänka att vi har ett konto med energi att förfoga över. På det kontot vill vi ha många insättningar så att vi har möjlighet att göra uttag – men vi vill inte slösa bort vår energi på onödiga saker. Våra vanor kan hjälpa oss att sköta om vårt energikonto. En vana är någonting som går av bara farten, som du inte behöver tänka på eller anstränga dig för att genomföra – det liksom bara händer. Jag brukar se på det som mitt team av autopiloter.

En vana kostar inte så mycket energi. Jag hörde någonstans liknelsen att trampa upp en stig på en äng med högt gräs. Första gången reser sig gräset upp igen och det syns knappt att man har gått där. Men ju fler gånger man går desto tydligare blir vägen och efter tillräckligt många gånger är det en väl upptrampad stig som är lätt att gå på. Börja enkelt,  trampa upp en stig i taget – fokusera på att börja gå.

Åter till att ha tiden att inte ha bråttom. För mig är det en välkommen känsla som ger närvaro och lugn. Man kan säga att värdet på mina uttag från energikontot ökar och jag njuter mer av det jag gör. Översatt till aktiviteter så har det handlat om att sitta på altanen och bara lyssna på ett sommarprat, vara ute golfbanan utan att ha fokus på vad jag ska göra sen, sträckläsa en bok och svara ja på frågan ”ska vi gå och bada”.

Det här vill jag ta med mig in i hösten. För att kunna göra det behöver jag hitta ledtrådar från sommaren som jag kan ta med mig och översätta till aktiviteter. En av nycklarna, från sommaren, är att jag har haft mycket oplanerad tid. Det blir inte samma sak när jobbvardagen tar vid men det går att översätta, man kan faktiskt planera in oplanerad tid. Det ska jag göra! Jag är övertygad om att det finns fler ledtrådar och nycklar, så jag jobbar vidare på att hitta dem.

I kväll ska jag fånga en solnedgång och njuta av att jag har lyxen att en cykeltur bort befinna mig på en av Sveriges vackraste stränder där jag får se se solen tacka för sig och försvinna ner i havet. Det ger energi in!

Förslag på vad du kan göra

Fundera på vilken känsla som du vill plocka med dig in i hösten.

Bestäm en sak du ska börja göra för att ge förutsättningar för den känslan.

Tips för dig som är nyfiken på mer

Lyssna på Sommar i P1. Att ta del av andra människors livshistorier, klokskap och erfarenheter ger perspektiv och väcker nya tankar.

Behöver du sortera tankarna och hitta flow i vardagen!

Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!