Det är så svårt att låta bli! Telefonen ligger där på bordet och ropar – ta upp och kolla på mig, jag har kanske något spännande att berätta. Eller så är det inkorgen som kallar på uppmärksamheten samtidigt som mötet med kollegorna pågår på andra delen av skärmen. Det är svårt att hålla fokus och göra en sak i taget. För att bli bättre på det som är svårt behöver vi träna – för precis som med musklerna i armar och ben blir våra ”fokusmuskler” starkare ju mer vi använder och utmanar dem.

Vår hjärna är inställd på att skanna efter ny information för att snabbt kunna identifiera och bedöma om den innebär en fara eller något som kan ge oss fördelar. Det finns massor av spännande att läsa kring detta i hjärnforskningen (kika på boktipsen i slutet). Det fina med att ha den här kunskapen är när vi vet att det är vår grundinställning att söka ny information så kan vi lägga bort tankarna på att svårigheten att fokusera är någonting som just jag är dålig på. Vi kan istället lägga energi på att hitta strategier för att hantera det.

Här är tre anledningar till varför jag tränar på att göra en sak i taget! Den här trion påverkar både mitt välmående och min produktivitet. För när vi mår bra så blir vi bra!

Att få göra färdigt – ofta!
Oavsett om du är en person som gillar listor eller inte så tror jag du kan känna igen dig i den härliga känslan av att få göra färdigt. Att få ta någonting i mål och gå vidare till nästa. Det vi mår bra av vill vi ha mer av, så varför inte sträva efter att göra färdigt så ofta vi bara kan. Genom att sortera i vad jag ska göra och dela upp det i konkreta aktiviteter ger jag mig själv bra förutsättningar att fokusera. Då kan jag rikta min uppmärksamhet på att göra och bli färdig – med en sak i taget.

Att vara närvarande – på riktigt!
Det är svårt att vara närvarande, på riktigt, när jag gör flera saker samtidigt. Självklart beror det på vad det är. Att promenera och prata med en god vän går alldeles utmärkt men att svara på mail och prata med en god vän är ingen bra idé om jag vill fokusera på samtalet. När vi möts fysiskt kan jag visa med ögonkontakt och kroppsspråk att du har min 100%-iga närvaro, när vi möts digitalt är det betydligt klurigare. Häromveckan fick jag ett bra tips. När vi visar våra händer i det digitala mötet blir det tydligt att jag inte gör någonting annat under tiden – det stärker känslan av närvaro.

Att fokusera för att samla ny kunskap – och minnas!
När vi hoppar mellan uppgifter påverkas våra förutsättningar att ta till oss ny kunskap och skapa minnen. Så om jag gör flera saker samtidigt innebär det att jag både lär mig och kommer ihåg sämre – det var ju inte det jag ville. För att skapa ett bestående minne behöver vi skicka en signal till hjärnan som markerar att det här är viktigt och värt att lägga energi på. Det gör vi när vi fokuserar. När vi gör flera saker samtidigt behöver hjärnan ägna sin kraft åt att hantera och värdera all information och hinner inte skapa nya minnen.

Rutiner och vanor kan hjälpa oss genom att sätta en struktur och ordning på vardagen. Att det inte finns någon motsättning mellan att göra en sak i taget och få mycket gjort – det tycker jag är riktigt häftigt. Att vi dessutom mår bättre när vi gör en sak i taget gör det till ett vinnande koncept. I det agila metodikerna som Scrum och Kanban finns mycket av det här inbyggt, mer om det en annan gång.

Vill du ha hjälp att få struktur på dina möten?

Hör av dig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig med just det. Vi börjar med ett samtal på telefon därefter väljer du om du vill ha mitt stöd på din fortsatta resa.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Varannan tisdag skickar jag ut ett nyhetsbrev  som bygger på det senaste inlägget här på bloggen tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter som du kan börja göra redan idag. 

Starta din prenumeration här.