En vana är någonting som går av bara farten, som du inte behöver tänka på eller anstränga dig för att genomföra. Vi har de vanor vi har för att de på ett eller annat sätt fyller ett behov hos oss. Under det här året så har förutsättningarna för oss förändrats rejält och då är det inte alltid som våra vanor följer med. Ett sätt att möta våra behov är att anpassa och justera våra vanor utifrån de nya förutsättningarna.

Den här veckan vill jag dela med mig av fem vanor som just nu får lite extra av min uppmärksamhet. Nya vanor som jag tränar på att få på plats, befintliga som behöver skruvas på och så några som jag vill ska göra comeback. Det här är min verklighet just nu, imorgon kan det se annorlunda ut. Hoppas du hittar några ledtrådar och insikter att ta med till din vardag och dina vanor.

1. Morgonpromenad till jobbet

Ställtid mellan olika aktiviteter hjälper mig att vara fokuserad och närvarade i det jag ska göra. Ett exempel är cykelturen till jobbet som jag i vanliga fall startar dagen med. Den cykelturen hjälper mig att ställa in tankarna på det som väntar – både på vägen dit och hem. När kontoret flyttade hem blev det svårare att få ett tydligt start och stopp på dagen och ställtiden försvann. Det som cykelturen tillförde behövde ersättas med en ny vana – lösningen för mig blev en promenad runt kvarteret på morgonen innan jag startar arbetsdagen. 

2. Sov gott!

Jag behöver sova cirka åtta timmar per dygn och försöker hålla ungefär samma tider på vardagarna. För att hjälpa mig själv och att inte svepas iväg av andra aktiviteter på kvällen har jag tagit hjälp av min telefon. Den påminner mig om att det är läggdags och så somnar den in en stund före mig. Jag försöker att inte väcka telefonen när den väl har ”somnat” men det är verkligen inte lätt.

 

3. Fokus på rörelse varje dag!

När träning utanför hemmet inte är tillgängligt på samma sätt så krävs det mer av mig för att det verkligen ska bli av. Så istället för att boka med någon annan får jag boka med mig själv. Jag satt ett mål på 30 minuters rörelse per dag – blir det mer är det en bonus. Det blir oftast promenader men jag försöker blanda med löpning och styrketräning hemma. En riktigt bra kombo är att ta med en vän på promenad – antingen live eller på telefon. Då blir det både rörelse och ett härligt samtal. Har du inte hittat till din hemmaträning kan jag tipsa om att prova Friskis och Svettis pass – finns i en massa varianter och helt gratis.

 

4. Veckomenyer och matlådor – vardagens hjältar!

Att bibehålla rutinerna kring mat över tid är lite klurigt. Det är lätt att halka ur de goda vanorna kring vad vi ska äta, vilka ingredienser som behöver finns hemma och vem som ska stå för matlagningen. Här är förberedelserna viktiga och det är en vana som jag då och då aktivt behöver fånga upp och få på banan igen. Att sätta ihop en veckomeny, handla utifrån den och göra såpass mycket mat att det räcker till matlådor dagen efter gör vardagen så mycket enklare. Så logiskt i teorin men så svårt i praktiken.

 

5. Fånga dagsljus!

Dessa dagar finns det inte mycket dagsljus att tillgå så det är en utmaning att hinna fånga det. Att vistas i dagsljus på förmiddagen gör faktiskt att du sover bättre – det har med din inre klocka att göra. Så vid lunchtid försöker jag komma ut en stund i ljuset. Något annat man kan göra för att fånga dagsljus är att se över om något av de inbokade samtalen i kalendern kan omvandlas till ett gående telefonmöte. Då blir det ju både rörelse, dagsljus och ett bra samtal på en gång.

 

Det här var några av mina vanor som jag försöker sköta om lite extra just nu. Än så länge är de inte självklara och automatiska men det är bara att träna.

 

Ta hand om dig så hörs vi snart igen!

Martina

 

Photo by Pascal van de Vendel on Unsplash

Vill du ha förslag på aktiviteter för mer flow i vardagen?

Anmäl dig som prenumerant så får du varannan tisdag konkreta förslag på aktiviteter och tips på kunskap som hjälper dig till mer flow i vardagen.