En digital kalender är oslagbar men den här tiden är det inte utan att jag saknar pappersvarianten. Det blir så tydligt att det är en nystart och att jag har alla möjligheter att fylla de oskrivna bladen i boken med det jag vill. Någon papperskalender har jag inte kvar men däremot en dagbok – den 1 januari öppnar jag en ny bok med blanka blad.

Om vi vill göra en förändring kan vi hämta hjälp i det nya året som har en inbyggd känsla av nystart. Hur motiverad jag är och hur jag formulerar löftet till mig själv är viktiga framgångsfaktorer för att ge mig själv de bästa förutsättningarna att lyckas. I denna löftenas tid får vi inte glömma bort att vara snälla mot oss själva – att rigga för att lyckas och inte lägga fokus på att inte misslyckas.

Ett sätt att ta sig an den förändring du vill göra är att sätta ett fokus för året som kommer. Hur vill du, vid den här tiden nästa är, beskriva dina dagar på jobbet, hur har du har fått ihop vardagspusslet, dina träningsrutiner eller kostvanor? När du har en stark känsla av hur det är när du är framme kan du använda den för att få hjälp att ta små beslut i vardagen. Det blir som en kompass att checka av mot, både i det stora och det lilla.

Ett fokus för mig under 2021 är att bli starkare och piggare i kroppen. Istället för att formulera vad jag inte ska äta och antalet gånger jag ska träna så ska jag sträva efter att behålla fokus på känslan jag är ute efter. Det är för att jag vill åt den känslan som jag ger mig ut och tränar när det är mörkt eller fixar matlådor med så mycket bra energi och näring som möjligt. Vad jag gör kommer att ändras under året utifrån mitt nuläge och förutsättningar i omgivningen. Men mitt fokus och överenskommelse med mig själv att sträva i den riktningen är densamma.

Om jag vill att det ska vara på ett annat sätt än idag så behöver jag göra annorlunda – logiskt men svårt. När jag sätter mig ner med min nya bok den 1 januari så är det för att beskriva mina ledstjärnor och vilka goda vanor som jag vill ha i min vardag för att behålla mitt fokus. Här gäller det att komma ihåg att utgå från mina förutsättningar och fokusera på det jag själv kan påverka! Det är inte minst viktigt i oroliga tider som dessa.

Ta väl hand om dig!

Photo by Zoran Borojevic on Unsplash

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Varannan tisdag skickar jag ut ett nyhetsbrev  som bygger på det senaste inlägget här på bloggen tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter som du kan börja göra redan idag. 

Starta din prenumeration här.