Blev det något nyårslöfte i år? Handlade det om att ägna mer tid åt träning, komma väl förberedd till möten, laga hälsosammare mat, finnas tillgänglig för dina medarbetare och kollegor, vara ute i naturen eller göra mer aktiviteter med familjen?

 Känslan av nystart ligger i luften när vi inleder det nya året – det är nu det ska hända. Men det är inte så lätt att få till de nya vanorna vi önskar oss och det tar tid. Hur får vi tiden att räcka till? Vi har ju faktiskt lika mycket tid nu som vi hade i december. 

Eftersom vi inte får mer tid så behöver vi bli smartare i hur vi använder den tiden vi har – och om vi har lovat att vi ska göra något i januari som vi inte gjorde i december så behöver vi säkra upp att vi har tid till det. När det gäller mat brukar jag tänka att man kan äta allt men inte alltid – det är lite samma sak med våra aktiviteter – men kan göra allt men inte samtidigt. Kom ihåg att det inte handlar om att vi ska springa fortare eller göra saker slarvigare – vi ska göra det smartare.

Så hur gör vi då för att det nya ska få plats? Planering är en framgångsfaktor – men tänk på att det kan göras på flera olika nivåer – vissa gillar att planera andra tycker det är tråkigt eller svårt. Gör det på den nivå och på det sätt som passar dig. Fokusera på att planera in det först som du vill vara säker på ska hända – det blir som en tidsbudget – vad behöver du köpa först? Försök att vara så konkret som möjligt när du planerar. Vardagen består av många små händelser och aktiviteter – om du gillar att promenera så är det promenaden du ska se till finns med i din planering.

Förslag på vad du kan göra

Fundera över vad du vill ska ha en given plats i din vardag – det kanske är att promenera, träna, laga mat, läsa en bok eller spela fotboll med barnen.

Kolla din planering för veckan och stäm av så att det du vill ska få plats är med.

Om det saknas – lägg in ett första tillfälle för det du vill ska hända.

Ta sedan för vana att innan veckan börjar på söndagen lägga in det som alltid ska få plats först.

Fokus för nästa vecka kommer vara hur vi får till planeringstiden på jobbet så att vi kan gå hem för veckan nöjda över vad vi gjort och förbereda för kommande veckas äventyr.

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.