Vad hände med vardagen? Vardagen så som vi känner den försvann och byttes ut mot en ny – en som är okänd och svår att förhålla sig till. En vardag som tar ifrån oss mycket av det som vi tar för självklart som att träffa våra äldre nära och kära. Men den nya vardagen har också fört med sig kreativitet, handlingskraft och omtanke om varandra. När vi lär oss hantera den nya vardagen gör vi det tillsammans!

För att vardagen ska bli hållbar behöver vi en grund som sätter en viss ordning. Det innebär inte att allt måste vara inrutat och planerat in i minsta detalj utan att det finns en bas, ett ramverk. Vi har en hel del givna mönster i vår vardag som vi kan utgå ifrån – vi sover, vi äter frukost, lunch och middag och vi går till jobbet eller till skolan. Sen sorterar vi in träning, fritidsaktiviteter och annat vi gillar att göra före och efter. Men nu förändras en hel del av det vi hänger upp vardagen på. Vi åker inte till jobbet eller till skolan, vi kan inte åka och hälsa på våra föräldrar och träningar är inställda.

Men vad kan vi göra för att hitta en ny ordning och rytm som vi kan använda som bottenplatta i den nya vardagen? Vi har ju ingen aning om vad hur den närmaste tiden kommer att se ut och hur länge viruset kommer att styra över vår vardag. Jag tänker så här – om det inte finns några ramar så får vi skapa dem själva utifrån vad det vi faktiskt vet just nu. Om du har din bas för jobb eller skola hemma så sätt en rutin för när du ska gå upp, när du ska äta och när du ska ut och röra på dig. Välj att göra dig iordning för jobbet eller skolan och skapa en plats hemma som är din arbetsplats så att du kan ”gå till jobbet”.

Även takten under arbetsdagen kan påverkas, för vissa av oss har den ökat och för andra är det precis tvärtom. När områden som du arbetat med sätts på paus försvinner en del av den takt och de tidsramar du normalt förhåller dig vilket göra det svårt att prioritera och ta tag i de arbetsuppgifter som väntar. Du kanske tänker att du ska passa på att ta tag i de där stora uppgifterna som kräver att du verkligen har tid och är fokuserad – men så blir det så svårt att komma igång. Försöka att dela upp dem i etapper så att du får ”leveranstider” att förhålla dig till. Boka ett möte med dina kollegor och säg att du vill presentera dina tankar och bolla idéer med dem. Då har du förstärkt vikten av att bli färdig – du har ju lovat något annan. Heja vardagen #5 handlade om hur vi kan göra svåra uppgifter lättare, kika in på det inlägget för mer tips.

Glöm inte bort att röra dig och ta en paus lite då och då! När jag tittade på stegräknaren efter en dag på hemmakontoret häromdagen så visade den 200 steg vid arbetsdagens slut. Normalt sett så är det 3 000 steg vid den tiden efter att ha cyklat till och från jobbet. Då har jag dessutom fått frisk luft. Min kollega föreslog häromdagen att vi skulle hjälpa varandra att ta pauser – så numera dyker det då och då upp en liten dansande emoji i chatten. Då vet jag att det är dags att röra mig. Hur påminner du dig?

Ta hand om dig, dina kollegor och dina nära och kära. När det här är över så kommer vi ha en massa erfarenheter som kan bli en del av vardagen så som den kommer att vara då.

Förslag på vad du kan göra

Om du har en uppgift som känns svår att komma igång med – dela upp den och boka in en tid med kollegorna för att presentera hur långt du har kommit.

Bestäm hur du ska påminna dig om att ta rörelsepauser – gäller inte bara för dig på hemmakontoret utan även om du är på jobbet.

Tips för dig som är nyfiken på mer
Gå tillbaka till tidigare nummer av Heja vardagen och läs mer om planering, att göra en sak i taget, att göra svåra uppgifter lättare och att ta sig vidare genom att tänka nya tankar.


Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.