I många sammanhang är det så mycket vi vill göra och berätta att vi lätt trasslar in oss. När det blir trassligt och krångligt är risken stor att det vi vill säga inte når fram eller att vi inte vet vad vi ska göra för att komma vidare. När vi förenklar lägger vi fokus på att det är det allra viktigaste, i det vi säger och gör, som får mest utrymme och uppmärksamhet. Då skapas också förutsättningar att använda vår energi, kreativitet och förmåga till rätt saker.

För att kunna skala bort det som trasslar till det så behöver vi veta vad som är viktigast. Vad ska de som lyssnar på din presentation komma ihåg när de lämnar mötet? Vad ska den som får ditt mail göra? Vad ska den som läser din rapport kunna ta för beslut? När du har sorterat ut vad som är viktigast kan du börja definiera uppgifterna som tar dig vidare och börja göra. När du vet vad som är viktigast blir det också lättare att plocka bort den information eller de uppgifter som, i just det här sammanhanget, inte är relevanta.

Du kan ta tiden till hjälp för att träna dig på att förenkla. Nästa gång du har en fråga som du behöver dina kollegors tankar och inspel kring – testa att begränsa tiden till 15 minuter. Om du vet att du bara har tillgång till deras klokskap under den tiden behöver du förbereda dig och sortera i vad som blir det mest väsentliga att diskutera och få deras återkoppling på. Det kräver att du förbereder dig, den tiden det tar kommer vara mycket väl investerad.

Om du sätter fokus på att förenkla så kommer det att inspirera andra. Hjälp dina kollegor inför en presentation genom att fråga vad de som lyssnar ska komma ihåg efteråt, be dem förklara på ett annat sätt om det är något du inte riktigt förstår eller ställ frågan innan ni startar ett möte vad som är viktigast att ni hinner med.

Kom ihåg att att det är betydligt svårare att göra det enkelt än att krångla till det. Allt ditt material och din kunskap ska likt en sås reduceras ner så att det är de bästa smakerna som blir de tydligaste.

Lycka till!

Förslag på vad du kan göra

Nästa gång du ska berätta eller presentera någonting – testa att göra det på fem minuter  eller skriva det med 100 ord.

Träna på ditt hisstal – att presentera dig själv på 20 sekunder. Utgå från vad som är det allra viktigaste att den du berättar för ska komma ihåg om dig.

Tips för dig som är nyfiken på mer


Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!
Vill du ha hjälp att förenkla och sortera i de utmaningar du har framför dig. Som coach kan jag bidra genom att hjälpa dig fram till nya tankar kring ditt nästa steg vidare. Nu erbjuder jag ett samtal för 199 kronor – välj en tid och boka på flow365.se/boka-direkt/. Vi möts på telefon/video eller ute i friska luften på plats i Halmstad. Erbjudandet gäller bokningar fram till den 31 maj.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.