Sonen kommer hem från träningen och tar av fotbollsskorna. Jag får veta att träningen idag har fokuserat på matchförberedelser – killarna som ska spela tillsammans på lördag har tränat och pratat ihop sig om hur de ska spela. De vet inte vad det andra laget kommer att ha för taktik i just den här matchen och de kan inte heller påverka det. Men vad de kan göra är att förbereda sitt eget spel utifrån den kunskap de har.

Förbereda betyder enligt ordboken [skapa gynnsamt läge genom att vid­ta åt­gärder i förväg]. Det var precis det laget gjorde på träningen – att i förväg träna och tillföra kunskaper till spelarna i syfte att få ett gynnsamt läge när domaren blåser igång matchen. För oss som inte håller till ute på fotbollsplanen blir motsvarigheten till matchen mötet vi ska hålla på jobbet, kundbesöket, samtalet som känns lite läskigt att ringa eller provet i skolan.

Inför mötet på jobbet hjälper den förberedande träningen oss att säkra upp att vi får ut det vi vill av tiden tillsammans. I förberedelserna behöver vi börja med att definiera vad vi vill uppnå med mötet. I fotbollsmatchen ville laget när slutsignalen gick summera halvlekarna med att ha spelat sitt spel utifrån förberedelserna och gjort fler mål än det andra laget. Vad är motsvarigheten på ditt möte? Det kan vara ett beslut att fortsätta i en viss riktning, synpunkter och kloka tankar från dina kollegor eller check på att alla har förstått den information du har förmedlat. Vad vill du ska finnas efter mötet som inte fanns innan?

Förberedelser ger oss fokus. Utöver de praktiska förberedelserna behöver vi också förbereda oss mentalt för att gå in i mötet, ut på fotbollsplanen eller in i salen där provet ska skrivas. De mentala förberedelserna hjälper oss att vara där med hela vårt fokus vilket ger bättre förutsättningar för det vi vill ska hända. Förra gången handlade Heja vardagen om att förenkla och det är mycket det vi gör när vi förbereder oss. Utifrån det material vi har skalar vi av och sorterar tills vi har kärnan kvar. När mötet startar ska det vara glasklart för alla varför vi har samlats (vilken match är det vi spelar), vad som ska vara skillnaden när vi avslutar och vad som förväntas av de som deltar. Om vi vill att deltagarna ska göra förberedelse på egen hand innan ska vi informera dem om det i god tid.

 

En helt annan situation när förberedelser är viktiga för ett gynnsamt resultat är matlagning. Vi behöver veta vad vi ska laga för mat, kolla att alla ingredienserna finns hemma och att arbetsytorna är färdiga att börja jobba på. När vi har gjort de här förberedelserna så kommer själva matlagningen att flyta på betydligt smidigare. Glöm inte bort att de som, när maten är klar, ska ansluta till middagsbordet också behöver förbereda sig en stund innan.

 

I den vardag vi lever i just nu så är det i många sammanhang svårt att förbereda sig. Vi vet ju inte hur virusets spridning ser ut och påverkar oss framöver – vad ska vi förbereda oss på? Ett sätt är att utifrån sin egen vardag konkretisera situationer och förbereda sig för hur man kan hantera dem. Hur ska vi kunna möta nära och kära utan att riskera smitta? Vi kan förbereda oss genom att se till att vi har kunskap och tekniken på plats för att träffas online. Hur ska vi säkra upp att vi har mat hemma om vi inte kan gå till affären? Vi kan förbereda oss genom att prata med grannarna och fråga om de kan kan handla åt oss om det skulle behövas.

 

Hur ska vi förbereda oss på att inte kunna vara publik på fotbollsmatchen? I det fallet var det genom att acceptera och istället fokusera på att fixa en riktigt energi- och näringsrik frukost till vår spelare. Som bonus visade det sig efteråt att matchen spelades in och vi kunde titta på den tillsammans.

Förslag på vad du kan göra

Välj att avsätta lite mer tid när du ska förbereda dig för ditt nästa möte. Börja med att skriva upp rubriken [När vi har avslutat möte idag ska vi ha…]. När du har listat ett antal punkter under den här rubriken (inte för många) kan du använda det som utgångspunkt för att planera resten av mötet.

Om du blir kallad till ett möte där du inte har helt klart för dig vad det syftar till, prova att ställa den här frågan till den som kallat till mötet: ”På vilket sätt vill du att jag förbereder mig inför det här mötet?”

Tips för dig som är nyfiken på mer
Gå tillbaka till tidigare nummer av Heja vardagen och läs mer om att göra en sak i taget, att hitta nya saker att hänga upp vardagen på och att förenkla istället för att krångla till det.

Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!
Vill du ha hjälp att förenkla och sortera i de utmaningar du har framför dig. Som coach kan jag bidra genom att hjälpa dig fram till nya tankar kring ditt nästa steg vidare. Nu erbjuder jag ett samtal för 199 kronor – välj en tid och boka på flow365.se/boka-direkt/. Vi möts på telefon/video eller ute i friska luften på plats i Halmstad. Erbjudandet gäller bokningar fram till den 31 maj.

Photo by jasper benning on Unsplash

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.