Ibland hamnar vi i ett läge där vi inte kommer vidare i den riktning vi vill, det bara loopar runt runt. Vi har bestämt oss för att vi vill må bättre, utveckla företaget, stressa mindre, rensa förrådet eller ta tag i en surdeg som legat och väntat länge. Vi vet också att vi har kapaciteten och kunskapen att genomföra det. Ändå fastnar vi och det blir inte gjort…

 

Ett sätt att komma vidare är att göra upp en plan – en plan som är anpassad efter dina förmågor och förutsättningar och som blir användbar i din vardag. Att hålla det vi lovar oss själva kan vara svårt. Vi känner nog alla igen att det kan vara lättare att göra det som vi har lovat någon annan – det kan vara alltifrån chefen till tandläkare eller sjukgymnasten. För mig fungerar planen på samma sätt. När jag har satt en plan blir det tydligare vad jag bestämt mig för att göra och när. Planen ger mig en karta och hållplatser på min resa framåt. Om jag delar den med en vän så blir det ännu mer på ”riktigt” och jag får extra hjälp att följa planen.

 

Låt säga att du har en önskan att din vardag ska blir härligare och mer energifylld, du vill ha mer flow i vardagen. Du lovar dig själv med jämna mellanrum att sluta stressa, sluta äta mat som du inte mår bra av, sluta boka in så mycket i kalendern, sluta fastna framför mobilen, inte stanna för länge på jobbet etc. Det går ett tag men risken är att du ganska snart är tillbaka där du började, besviken, framförallt på dig själv, att du inte klarade det. Men vad var det egentligen du skulle klara av för att få till den där härliga vardagen – listan var ju full av sådant som du inte skulle göra. När planen inte hjälper dig med vad du faktiskt ska göra blir det svårt att hålla sig till planen och få till en hållbar förändring. Du ger inte dig själv särskilt schyssta förutsättningar.

 

Utgå istället från vad du behöver göra för att komma till den där härliga vardagen. Börja med att lista allt du kan tänka dig skulle kunna ge mer flow – stort som smått, enkelt och komplext, realistiskt och lite mer drömmande. Det viktiga är att det handlar om sådant du kan GÖRA för att ta dig framåt. Efter en stund, när idéerna tar slut, har du en skatt av möjligheter som tar dig till målet. Nästa steg blir att sortera och värdera vad du ska göra först, vad du behöver lära dig mer om, vad som verkar roligast, vem som kan hjälpa dig etc.

 

Du kan använda precis samma logik på andra områden, som till exempel att ta nästa steg i ditt företagande, komma vidare i ett projekt som trasslat till sig eller börja träna mer regelbundet. Samla ihop alla tänkbara uppgifter som tar dig vidare och sortera in dem i det som blir din plan. Om målet är otydligt behöver du först se till att du har klart för dig vart du ska och vad som finns när du är framme som inte finns idag. Om du delar målet med andra är det alltid bra att starta med att beskriva målet – för att säkerställa att ni siktar åt samma håll.

 

Måste man verkligen ha en plan för allting? Nej, det måste man såklart inte men det underlättar för att ta sig från punkt A till punkt B och sen vidare till C. Särskilt om du har haft önskan att göra den resan många gånger men har svårt att få det att hända. Använd en fin anteckningsbok eller en app som du gillar. Notera vad du ska göra och när och stryk det från listan när det är klart. Det är viktigt att fira och ge sig själv en klapp på axeln när du har gjort det du bestämde dig för att göra.

Förslag på vad du kan göra

Välj ut ett område som du har gått och funderat på ett tag men som du inte har kommit loss att ta tag i.

Boka in en tid med dig själv och lista vad du kan göra för att ta dig närmare ditt mål. Sortera och värdera uppgifterna och välj ut en som du gör redan idag.

Tips för dig som är nyfiken på mer
Gå tillbaka till tidigare nummer av Heja vardagen och läs mer om att ta sig vidare genom att tänka nya tankar och hur förberedelser hjälper dig i mål.


Vill du ha hjälp att sätta din plan?
Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!

 

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.