Skolavslutning, sommarluncher och ”sista mötet innan semestern”. Ja, snart är det dags för några veckors ledighet för de flesta av oss. Efter denna annorlunda vår är avbrottet som ledigheten kommer med verkligen välkommet. Men även om vi längtar efter att det ska vara som vanligt så är vi inte där ännu. Vi behöver hitta kloka sätt att fira sommar på och samtidigt följa rekommendationerna om att hålla distans. Vi får hjälpas åt att hitta ”säkra” sätt att samla upplevelse och minnen tillsammans med familj och vänner.

Innan det är dags för ledighet kan det vara en god idé att stanna upp, packa ihop terminen som gått och göra iordning inför hösten. Det är som att duka bordet i förväg så att det är klart när du kommer tillbaka. Boka av några timmar, gärna någon vecka innan du går på semester, för att summera och förbereda dig. Det kommer både göra det lättare att gå all in på semester och minska startsträckan när du kommer tillbaka igen. 

 

🅿️ Prioritera och parkera uppgifter
Börja med att ta fram din lista med uppgifter och sortera ut de som verkligen måste bli klara innan ledigheten. När du har den listan behöver du matcha den mot din kalender och säkra upp att det finns tid att lösa uppgifterna. Om det inte gör det behöver de antingen göras av någon annan eller flyttas till efter semestern. Ta hjälp av någon om du har svårt att prioritera på egen hand. När du går igenom din lista – passa på att stryka eller radera det som inte längre är relevant. Nu återstår det som ska finnas på bordet när du kommer tillbaka efter ledigheten. Välj ut de fem viktigaste uppgifterna och sätt dem i ordning. Reservera tid i kalendern för när du ska jobba med dem efter att du är tillbaka och meddela de som är berörda så att de har en aktuell status. Nu kan du inte göra mer så släpp tankarna på dessa uppgifter och var trygg med att du fångar upp dem efter semestern.

 

⭐️ Reflektera
Den här våren har några har jobbat mer, några mindre, en del har haft sin arbetsplats hemma och andra har varit på sin vanliga plats. Vi har mött varandra digitalt i större utsträckning och blivit riktigt bra på att komma ihåg att stänga av våra mikrofoner. Det är mycket som varit annorlunda och i det finns många lärdomar att fånga – både för oss själva och tillsammans med våra kollegor. Ta en promenad och reflektera över vad som har varit bra och vad som har varit mindre bra? Vad har du inte gjort under våren som du kanske inte ska börja med igen och vad har du gjort som du vill fortsätta med. Fundera över vad du skulle vilja förändra, hemma eller på jobbet, och avsätt tid för att ta fram en plan för hur den förändringen ska gå till.

 

📅 Förbered din kalender
För många av oss är kalendern en stor hjälp för att ha koll på när vi ska göra vad. Om du upplever att det har varit svårt att hitta tid för uppgifter som kräver fokus kan det var en god idé att boka in egen arbetstid. Jag kallar det stjärntid – 3 tillfällen i veckan á 1-2 timmar som jag markerar med en stjärna. Den här tiden är bara din – den kan flyttas inom samma vecka men inte till veckan efter. Passa också på att lägga in planeringstid varje vecka. Om du har du barn i skolan så lägg in lov och lediga dagar – så att det inte kommer som en överraskning.

 

🥳 Fira och sätt punkt
Vilket grymt jobb du har gjort, fira och sätt punkt genom att göra någonting du gillar – träna, åk ut i skogen, ha picnic på stranden eller laga en ny maträtt. Ge hjärnan annat att fokusera på än det du ska göra när du är tillbaka.

 

Genom att förbereda för det som kommer efter semestern, reflektera över hur du vill att det ska vara och fira så ger du dig själv bra förutsättningar att koppla av under ledigheten och ladda dig med ny energi.

Förslag på vad du kan göra

Boka av tid innan du går på semester för att summera och förbereda dig.

Reservera den första dagen du är tillbaka för eget arbete så du har tid att ta hand om mail och meddelanden som flödat in under tiden du varit borta.

Boka in något riktigt roligt för att fira att det är semester.

Tips för dig som är nyfiken på mer

 

Vill du ha hjälp att sortera i vardagen och sätta din plan framåt?
Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.