När jag gick min utbildning till kostrådgivare för några år sedan fick jag inte bara en massa ny kunskap utan också ett annat perspektiv på mat. Jag gick från att tänka utifrån rätt/fel, bra/dåligt, nyttigt/onyttigt till att fokusera på vad som är smart för mig att välja för att jag ska må så bra som möjligt i mitt liv och samtidigt njuta av det jag väljer att äta. Det blev lite mindre dramatiskt och laddat det där med mat…

Man kan äta allt men inte alltid! För mig innebär det att göra medvetna val. Det finns ju trots allt mat som vi mår bra av att äta mindre av. Så gör ditt val och väljer du godisbiten eller efterrätten så njut! Kändes det inte bra – då kan du välja annorlunda nästa gång.

Med kunskap om hur kroppen fungerar, hur det jag väljer att äta ger min kropp och sinne energi och ökar mina förutsättningar för att hålla mig frisk länge blir det lättare att göra medvetna val och pussla ihop det som är rätt för mig. För vad som är rätt för mig är inte detsamma som det som är rätt för dig – det beror på våra förutsättningar och vad vi är ute efter.

Det handlar mycket om att träna på att hitta balans. Balans mellan energi in (det vi äter) och energi ut. Om du vill minska i vikt behöver du göra av med mer än du konsumerar och tvärtom. Tänk på det som en budget och värdera det du väljer att äta utifrån hur stor ”budget” av energi du har att förfoga över. Här gäller det att vara smart så att du väljer det som ger dig bra bränsle, viktiga byggstenar för kroppen och får dig att må bra. Om du funderar på att äta den där chokladkakan på stående fot så kommer det tillföra energi in men inte så mycket näring och du blir inte särskilt mätt. Är det värt det då? Kanske är det bättre att avstå helt eller spara utrymmet till senare och äta en riktigt god bit choklad när du sitter i soffan bredvid en kär vän med en god kopp kaffe. Tänk på att om du är fysiskt aktiv så ökar ”utgifterna” och du behöver mer äta mer för att det ska bli balans.

Om vi har utgångspunkten att fånga så bra energi och så mycket näring som möjligt hamnar fokus på vad vi vill och behöver istället för det vi ska undvika och avstå. Det ger oss andra förutsättningar att göra smarta val till en naturlig del av vardagen, dessutom blir det mycket roligare.

Tänk på att det är helheten som räknas – varje måltid behöver inte vara perfekt.

Förslag på vad du kan göra

Planera vad du ska äta för veckan utifrån perspektivet att maximera bra energi och näring – då ökar dina förutsättningar att göra kloka val när det blir bråttom att få fram middagen.

Om du brukar äta på stående fot – testa att under en vecka endast äta när du sitter ner vid bordet. Det hjälper dig att skapa en större medvetenhet kring vad du väljer att äta.

Vill du minska i vikt eller av någon annan anledning se över dina kostvanor – hör av dig till mig så kan vi prata vidare om hur jag kan hjälpa dig. Boka ett kostnadsfritt första samtal så får du ett personligt upplägg som beskriver hur vi kan jobba tillsammans.

Vill du lära dig mer om vad du kan välja för att må så bra som möjligt?

Livsmedelsverket kostråd baseras på den samlade forskningen och hjälper oss att göra smarta val.

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.