Vårt fokus är som en ficklampa, den kan bara riktas på en punkt i taget. Det som händer när vi försöker fokusera på flera saker samtidigt är att vårt fokus förflyttar sig snabbt mellan de olika informationsmängderna och vi upplever att det går bra att göra flera saker på en gång. Inövade uppgifter kräver mindre fokus av vår hjärna att utföra och behöver då inte lika mycket ljus från ficklampan, som att promenera eller cykla när vi väl har lärt oss det.

 

Men vad är nackdelen med att flytta fokus? Att rikta om ficklampan går ganska fort men det tar tid innan allt vårt fokus är på nästa informationsmängd. Tänk dig ett vattenglas, att flytta det från ena sidan av bordet till den andra går fort men det tar en tid innan ytan är stilla igen – det är samma sak med vårt fokus. Så när du sitter på mötet, har din mail framför dig och bara snabbt ska svara så tar det en stund innan ditt fokus är tillbaka i rummet hos dina kollegor. Dessutom var du inte helt fokuserad på svaret du skrev på mailet eftersom ditt fokus just hade kommit från diskussionen i rummet. Så även om syftet var gott att försöka hinna med allt så fick varken dina kollegor eller mottagaren av mailet din fulla uppmärksamhet. Effekten av det skulle kunna bli att du får maila några extra varv för att förtydliga vad du menade och punkten som du missade på mötet får repeteras. Så totalt sett blev det ingen tidsbesparing.

 

Även våra förutsättningar att ta till oss ny kunskap och skapa minnen påverkas när vi hoppar mellan uppgifter. Vi behöver vara fokuserade för att skapa långtidsminnen och det första steget är att vi behöver tala om för hjärnan att det här är viktigt och värt att lägga energi på för att skapa ett bestående minne. Det gör vi när vi fokuserar. När vi har fångat in informationen hanteras den i arbetsminnet och först därefter skickas det vidare till långtidsminnet. När vi gör många saker samtidigt påverkar det både vårt fokus, vilket gör att signalerna om att det är viktigt att komma ihåg inte kommer fram, plus att arbetsminnet blir överbelastat. Hjärnan får ägna all kraft åt att hantera all information och hinner inte skapa nya långtidsminnen – vi lär oss alltså inte det vi läser eller tar del av på annat sätt. Så vill vi säkra upp att vi lär oss så är det smart att fokusera helt och hållet på informationen vi läser och ta bort det som kan störa vår uppmärksamhet. Här är mobilen den största boven i dramat för många eftersom den ständigt påkallar vår uppmärksamhet. Det här är svårt och vi behöver alla hitta vårt sätt att hantera det på.

 

Träna på att göra en sak i taget – du kan göra allt du gjorde innan men gör det inte samtidigt. Totalt sett kommer det ta mindre av din tid och bli bättre.

 

Underlaget till den här texten kommer framförallt från boken Skärmhjärnan av Anders Hansen.

Förslag på vad du kan göra

Var uppmärksam på i din vardag i vilka situationer du faller in i att göra flera saker samtidigt som kräver ditt fokus.

Välj ut ett tillfälle per dag då du fokuserar på en enda uppgift i minst 20 minuter, ingen telefon i närheten eller något annat. Bara den valda uppgiften. De kan vara att läsa en bok, vara fokuserad på ett samtal eller plugga inför ett prov.

Tips för dig som är nyfiken på mer…

Glöm inte använda ditt lokala bibliotek. I de flesta kommuner kan man gå in på webben och reservera boken och sen är det bara att hämta den. Billigare och mer hållbart!

 

Tycker du det är svårt att komma igång och motivera dig till nya vanor – hör av dig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig. Första samtalet är kostnadsfritt.

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.