Om vi vill ha ett annat resultat behöver vi göra annorlunda – om vi gör som vi alltid har gjort så blir resultatet detsamma. Det är logiskt men svårt att tillämpa i vardagen. Det sägs att ungefär 90% av det vi tänker idag är redan tänkta tankar och då är det inte så lätt att göra annorlunda. Vi grubblar gärna och ältar saker fram och tillbaka – någonstans hörde jag liknelsen om att det är som att gunga gungstol. Man har något att göra men man kommer ingenstans.

Jag har ibland känslan av att det är en massa tankar i mitt huvud som bara far runt runt – ungefär som bollarna i en tombola. Det är inte samma sak som att ha mycket att göra – känslan av att det bara går runt och att jag inte kommer vidare kan finnas där ändå. Tyvärr så är de här tankarna ofta av karaktären – ”varför gjorde jag så”, ”tänk om det där händer” eller ”om bara den eller den gjorde så”. Inte tankar som hjälper mig vidare precis.

Om vi inte vill ha det så här då, vad kan vi göra? Jag tänker att vi behöver träna på att stanna tombolan ibland för att sortera och städa. Vissa bollar blir vi nyfikna på och de kan vi utforska lite närmare, andra kan vi välja bort och plocka ur och ibland behöver vi lägga in nya. Det handlar mycket om att reflektera över det vi hör, ser eller läser så att vi kan forma nya tankar. Det kan vi göra på olika sätt, till exempel på en promenad, genom att skriva dagbok eller i ett samtal med en vän eller en coach. Det finns inga rätt och fel – bara olika sätt.

Jag har stor nytta av min dagbok, jag skriver när jag behöver – ibland är det varje dag och ibland mer sällan. Att skriva ner det som snurrar i huvudet ger både ett lugn i stunden och i efterhand. När samma tankar börjar snurra igen känns det skönt att kunna gå tillbaka och se hur jag hanterade dem förra gången.

I de coachade samtalen får jag frågor som gör att jag formulerar nya tankar och insikter vilket i sin tur leder till att jag börjar göra annorlunda – och om jag gör annorlunda får jag ett annat resultat. Utan mina coachsamtal skulle jag nog fortfarande inte ha publicera det här nyhetsbrevet utan varit kvar i tvivel och tankar som snurrar runt på temat ”inte kan väl jag”. Har de funnits där tillräckligt länge är de svåra att bli av med. När de gamla invanda tankarna utmanades fick jag nya perspektiv och hittade en väg vidare. Å resultatet – ja du läser ju faktiskt det sjätte numret nu.

I ett coachsamtal får du hjälp att hitta dina egna svar på hur du vill att det ska vara. Det kan handla om att du vill göra en förändring, att du står inför en utmaning eller är i en situation som inte känns bra. När coachen ställer frågor och utmanar dina tankar så får du möjlighet att formulera nya insikter och definiera vad du behöver göra för att komma vidare i din önskade riktning. Nästa steg blir att säkerställa att det verkligen blir gjort. Det finns alltid någonting vi kan göra även om vi inte kan ta alla steg på en gång.

I alla de där tankarna som snurrar runt så finns de som har störst förutsättningar att ta dig dit du vill – det är dessa vi ska fånga och ge mest fokus och näring. När vi har siktet inställt på det vi vill (och inte tvärtom) så kommer alla de små beslut vi tar varje dag hjälpa oss i den riktningen. När vi har satt riktningen kan vi jobba på att hitta vår väg dit – istället för att irra runt runt utan att veta vart vi egentligen ska.

Förslag på vad du kan göra

Prova att skriva dagbok, om inte varje dag så lite då och då. Vet du inte var du ska börja? Testa att reflektera kring: Vad var riktigt bra idag och varför kändes det bra? Vad gick mindre bra idag och vad lärde jag mig av det? Bara skriv ner det som du tänker, fundera inte så mycket på ord och formuleringar.

Gör ordet istället till en trogen följeslagare. Om du tänker ”så kan jag ju inte göra” eller ”det går inte” – så vänd på det och beskriv vad du kan jag göra istället. På det sättet hjälper du dig själv att formulera nya tankar och lägga fokus på vad du vill och kan göra. Istället kan du använda både för dig själv, kanske när du upptäcker att du skriver inte i dagboken eller i samtalet på jobbet när diskussionen hamnar på vad ni inte kan göra.

Vill du prova coachning – hör av dig så pratar vi vidare! 

Tips för dig som är nyfiken på mer…

  • Boken Våga vara operfekt av Brené Brown innehåller spännande forskning kring vikten av att vi tar oss an livet med utgångspunkten att vi är värdefulla.
  • TED talk med Brené Brown; Styrkan i sårbarhet
  • I boken Lejonagendan beskriver psykologen Cecilia Duberg hur du tränar upp dina mentala förmågor.
  • I Sunshine-podden #85 berättar Cecilia Duberg om de åtta förmågor som beskrivs i boken.

Tycker du det är svårt? 
Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig – första samtalet är alltid kostnadsfritt.

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.