Vi ska jobba tillsammans! Alla är överens om att det är viktigt och väldigt få skulle nog propagera för motsatsen – det är bäst att vi gör det här var och en för sig. Men vad blir viktigt om vi verkligen vill lösa uppgiften tillsammans?

Häromdagen var jag på innebandymatch och från åskådarplats blir det tydligt att det är en absolut förutsättning att spelarna jobbar tillsammans. Alla har unika förmågor och utifrån sin position på planen vissa specifika uppgifter. Alla behövs och alla behöver göra sitt bästa. För även om det finns en matchplan för hur laget ska spela så kan inte allt förutses eller dirigeras från sidlinjen. Spelarna måste vara uppmärksamma på vad som händer runt omkring dem, ha fokus på att göra sina lagkamrater bättre och vara rustade för att ta snabba beslut.

På innebandyplanen finns ett tydligt mål – bollen ska in i motståndarens mål fler gånger än i det egna lagets. Det är inte alltid lika tydligt på en arbetsplats. Om vi på jobbet kan samlas kring vad vi ska leverera, i ett specifikt möte eller under en viss tidsperiod, blir det lättare att fokusera på att lösa uppgiften tillsammans. För precis som spelarna på plan så behövs olika kompetenser och perspektiv på en arbetsplats när vi ska lösa våra utmaningar. Ingen kan lösa allt på egen hand.

Vi behöver också, på samma sätt som innebandyspelarna, träna på att lösa våra uppgifter tillsammans. Ett viktigt ingångsvärde i arbetet är att vara öppen för nya tankar och perspektiv. Att tänka på de övriga deltagarna som medspelare som jag jobbar tillsammans med och inte som motspelarna som ska övertygas och besegras. Om jag redan har bestämt mig för vad som är ”rätt” lösning blir det svårt att ta in den övriga klokskapen som finns i rummet.

En nyckel är att just att vi lyssnar – lyssnar på riktigt för att förstå. När vi lyssnar med ambitionen att försöka förstå så lär vi oss mer inte bara om ämnet i sig utan också om oss själva (läs mer i inlägget om att tänka nya tankar). Så istället för att övertyga kollegorna runt bordet om det du tror på så ställ nyfikna frågor, som till exempel; ”det låter intressant, kan inte du berätta lite mer om hur du tänker kring det”. Några nyckelord när du lyssnar för att förstå är ödmjukhet, öppenhet, acceptans och prestigelöshet.

Tänk att avsluta ett möte fylld av ny kunskap och nya insikter från dina kollegor och en lösning där alla era olika perspektiv blandats ihop till en grym gemensam lösning. Det blir en riktigt go seger att fira tillsammans!

Förslag på vad du kan göra

Välj ett möte under kommande vecka och bestäm dig för att gå all in för att lyssna för att förstå. Ställ nyfikna frågor där du ber dina kollegor berätta mer och upprepa det du hörde dem säga för att stämma av din tolkning.

Om du leder att möte så inled med att betona vikten av allas bidrag. Uttala gärna att du själv inte har alla svaren och att du ser mötet som ett viktigt tillfälle att lära. Det ger en ram av att det är ok att inte alltid ha svar.

Tips för dig som är nyfiken på mer

  • I boken Äntligen vardag beskriver Petter Stordalen bland annat vikten av att omge sig med människor med andra perspektiv och ”se till att vara den dummaste i rummet”.

Tycker du det är svårt? 

Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig – första samtalet är alltid kostnadsfritt.

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.