Vilka associationer gör du till popcorn? För mig är det förknippat med ett härligt ljud och en mysig film på bio eller hemma. Det blir en rätt skön känsla i kroppen när jag tänker på popcorn. Men när vi är på jobbet och det poppar upp oväntade saker blir känslan ofta att det stör och tar tid från det vi egentligen skulle göra. Här blir det inte riktigt samma goa känsla av poppandet.

Under 2019 dök ordet popcornhjärna upp på nyordslistan. Ordet definieras som: ett tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika typer av sinnesintryck. När man googlar på popcornhjärna så handlar de flesta av träffarna om mobilen som utsätter oss för intryck i en omfattning som vår hjärna inte är konstruerad för att hantera. En hel del popcorn kan vi kontrollera, vi kan lägga undan telefonen. Men vi behöver fånga de popcorn som andra skickar in i vardagen i form av mail, telefonsamtal, sms eller frågan från kollegan bredvid i kontorslandskapet.

Uppgifterna som bara dyker upp, popcornen, ser vi ofta som någonting som stör. Jag tänker att det handlar mycket om vad de tar tid ifrån än att de uppgifterna i sig är störande. Jag vill hjälpa min kollega men i en situation när frågan innebär att att jag blir avbruten i skrivandet av en viktig rapport som ska vara klar imorgon så blir det ju inte så bra. Det blir inte bra för någon av oss.

Vad kan vi göra då? Vi vet ju att det kommer små popcorn från sidan som vi inte hade planerat för. Vi vet alltså att de kommer även om vi inte vet innehållet – det är en väldigt bra start. Förmodligen har du också ganska bra koll på hur många sådana här uppgifter som trillar in en vanlig arbetsdag hos just dig. En nyckel är att avsätta tid för det som är högst prioriterat och kräver en hög grad av fokus. Då kan du känna dig trygg med att de blir gjorda. Men hur mycket som är realistiskt att boka in beror på hur mycket som brukar poppa upp hos dig en vanlig dag. Tänk på att mycket kan vara viktigt men allt är inte viktigast just nu. När du säkrar upp att det viktigaste blir gjort blir det också lättare att hantera det som bara dyker upp – popcornen. De allra flesta popcorn kan vänta en stund, tills du har gjort färdigt det du höll på med. Så – efter en tid av fokus blir det popcorntid!

Visst blir det roligare att ta sig an uppgifterna med inställningen att nu är det popcorntid än att tänka på det som uppgifter som stör.

Men ibland är det helt enkelt tid för popcorn! Visste du att popcorn är ett smart val när det kommer till snacks. Popcorn innehåller bland annat fibrer som är bra för magen, ett gäng vitaminer och mineraler och nästan inget fett. Men kom ihåg – poppa dem själv i sparsamt med olja och använd måttligt med salt.

Förslag på vad du kan göra

Lista dina vanligaste popcorn som brukar dyka upp på jobbet och se om du kan justera några av dem så att det är du som bestämmer när de ska dyka upp. Det kan till exempel vara att stänga av aviseringar.

Kom överens med dina kollegor om hur ni signalerar till varandra när ni inte vill bli störda och när det går bra att ”ta emot popcorn”.

Poppa en massa popcorn och samla ihop ett gäng du tycker om.

Tips för dig som är nyfiken på mer

I boken ”Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag” berättar hjärnforskaren Katarina Gospic om vardagsbalans utifrån den snabba digitala utvecklingen och hur den påverkar oss.

Rekommenderar återigen Anders Hansens bok ”Skärmhjärnan” som beskriver hur våra hjärnor påverkas av alla de intryck som vi hanterar och bearbetar idag.

Du kan också läsa mer i tidigare inlägg från mig om planeringstid och att göra en sak i taget.

Tycker du det är svårt? 
Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.