I tidigare nyhetsbrev har det handlat en hel del om att planera sin tid – utifrån lite olika perspektiv. Men om vi ska kunna boka av tid för en uppgift på jobbet eller hemma så kan det vara bra att veta hur lång tid den tar. Vet du till exempel hur lång tid det tar för dig att förbereda en workshop, planera din kommande jobbvecka eller tömma diskmaskinen.

Det finns inget rätt och fel i hur du väljer att använda din tid men det kan vara bra att utgå från fakta om vi upplever att tiden inte räcker till. För vi har tid – vi har lika mycket allihop och vi behöver vara kloka i hur vi använder den. Bodil Jönsson beskriver i sin bok Gott om tid inställningen till tid – att jag faktiskt kan välja att se tiden som något som ständigt kommer till mig istället för något som rusar ifrån mig.

Upplevd tid och klocktid är två olika saker. Vi arbetar ungefär 24% av vår tid utslaget på en vecka. Varför har vi då ibland känslan av att arbetar hela tiden? Jo, det är för att vår uppmärksamhet och våra tankar är på jobbet betydligt fler timmar än vad vi är där fysiskt. Det ger en upplevd känsla av att mycket tid läggs på jobbet och den upplevda tiden har ett övertag över klocktiden. Principen är densamma för andra områden som vi upplever tar mycket tid.

När vi upplever att någonting tar mer tid av oss än vad som känns ok kan det vara bra att jämföra den upplevda tiden med klocktiden – det ger oss perspektiv och fakta att agera utifrån. I vardagens små göromål kan det hjälpa oss att få det gjort som vi tycker är mindre roligt och som tenderar att bli större än vad det i själva verket är. Att tömma diskmaskinen hemma eller på jobbet kan kännas som en uppgift som tar mycket tid och som du kanske lite då och då väljer att skjuta upp med hänvisning till att du inte hinner. Vår upplevelse är att det kommer att ta lång tid. Men vet du hur mycket klocktid det tar att tömma en normalstor diskmaskin i lugn takt?

Om vi utgår från att vi är vakna 16 timmar per dygn så har vi 112 vakna timmar per vecka. Ett sätt att träna på att använda sin tid till det du vill och mår bra av är att ta reda på hur du skulle vilja fördela din tid. I boken Gott om tid beskriver Bodil Jönsson en övning som innebär att du tar fram 112 stycken kort – ett för varje timme. Sen fördelar du dem i olika högar utifrån hur många timmar du vill lägga på olika aktiviteter. Justera tills du är nöjd och jämför sedan ditt önskade läge med hur du har det idag. Om det blir stor skillnad så välj att ta tag i ett område i taget. Du kan göra samma övning på jobbet med 40 kort som motsvarar arbetsveckans timmar. Det blir en utgångspunkt för att identifiera vad du kan göra för förändringar om du upplever  att du inte ”får ihop” tiden på jobbet. Gör gärna övningen tillsammans med dina kollegor.

Om du vill kan du använda följande områden som utgångspunkt för din sortering – lägg till och ta bort så att det blir användbart i din vardag.

  • Fixa hemma (städa, laga mat, klippa gräs etc)
  • Umgås med familj och vänner
  • Träna
  • Resa/transportera dig till och från jobbet
  • Jobba
  • Använda sociala medier och surfa ”planlöst”
  • Titta på TV
  • Läsa
  • Engagemang i hobby eller idéell verksamhet

Gör du övningen med timmarna på jobbet kan du istället använda kategorier som:

  • Återkommande möten och uppgifter
  • Egen administration – planering, hantera inkommande uppdrag etc
  • Möten och utbildningar
  • Oförutsedda uppgifter (popcornen)
  • Egna arbetsuppgifter (fokusarbete)

Å hur var det då med diskmaskinen – jo för min del tog det ungefär 4,5 minut 🙂

Underlaget till den här texten kommer framförallt från boken Gott om tid av Bodil Jönsson.

Förslag på vad du kan göra

Testa att göra övningen med de 112 korten för att skapa en bild av hur du vill använda din tid och om det stämmer med hur du har det idag. Lek lite med de olika kategorierna och flytta runt korten. Ett tips är att använda en Uno-kortlek, den vi hade hemma innehöll nästan 112 kort 🙂 så jag fick fylla på med några andra.

Prata ihop er på jobbet om hur ni använder er gemensamma och varandras tid. Prova att göra övningen med de 40 korten så har ni ett bra underlag att utgå ifrån när ni diskuterar vidare.

Mät hur lång tid det tar för dig att plocka ur diskmaskinen eller någon annan uppgift som du inte har som din favorit. Reflektera sedan vad som händer nästa gång du tänker att nej, det där hinner jag inte

Tips för dig som är nyfiken på mer

  • Bodil Jönssons bok Gott om tid är en skattkista av klokskap kring hur vi tänker kring tid och hur vi förhåller oss till det.
  • I Tidspodden och avsnittet om Betänketid medverkar Bodil Jönsson och berättar bland annat om boken Gott om tid.

Tycker du det är svårt? 

Hör av dig till mig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig!

Prenumerera på Heja vardagen!

 

Vill du få Heja vardagen i din inkorg varje vecka? Klicka på prenumerera och fyll i dina uppgifter. Sedan är det bara att bekräfta din e-postadress så är det klart.