En paus – ett upphåll och en möjlighet att stanna upp en stund. Det kan vara tiden mellan två möten, stopptiden i skrivandet, halvtidsvilan i en match, när mötet stannar för en stund så att kaffekopparna kan fyllas på eller när vi avslutar arbetsdagen för att återuppta den igen nästa dag. Vi behöver våra pauser, ändå är det så lätt att vi tappar bort dem.
Innehållet i pausen beror på vad jag ska pausa ifrån och vad som ger mig den där goa känslan av omladdning och fokus. En paus kan vara aktiv eller i vila, den kan vara på egen hand eller tillsammans med andra. Det vi vill komma åt är växlingen – att göra något annat. Att pausa och ha strategier för återhämtning är en värdefull färdighet. För som många experter beskriver det, är det inte stressen som är farlig – det är bristen på återhämtning. Att använda sina pauser smart tror jag är en av nycklarna till att jobba smartare och få en mer hållbar vardag.
Ett sätt att bygga in pauser om du jobbar fokuserat med en specifik arbetsuppgift är att använda Pomodoro-metoden. Den hjälper dig att komma igång med en uppgift, att behålla fokus och att ta regelbundna pauser. Bra på många sätt alltså. Principen är enkel – du jobbar på i 25 minuter och sen tar du 5 minuters paus, därefter börjar en ny period på 25 minuter. Efter ett antal omgångar blir det en längre paus. Sök på Pomodoro där du hämtar dina appar så hittar du flera stycken som hjälper dig hålla koll på tiden, min favorit är Just Focus.
Pausen mellan två arbetsdagar kan vara svår att få till. Är du en av dem som fått flytta hem kontoret kan det vara en extra utmaning när du inte fysiskt skiftar plats. För att det verkligen ska bli en paus så behöver vi pausa både våra faktiska uppgifter och tankarna på jobbet. Att stänga ner och lämna jobbet är en del, men att släppa tankarna kan vara svårare. Om vi slutar jobba men har vår uppmärksamhet och våra tankar kvar på jobbet finns risk för att en del av värdet med pausen går förlorat, det blir inte den återhämtning vi behöver. Om vi sätter rutiner för hur vi börjar och slutar vår arbetsdag hjälper vi oss själva att få till pauserna, både i tanke och handling.
Det är inte alltid som våra pauser är självvalda – då upplever vi dem istället som avbrott. Ett tillfälle när koncentration och fokus går förlorat, ett tillfälle när vi får sluta göra det vi ägnade oss åt. Försök att rigga din vardag så att dessa tillfällen blir så få som möjligt. Ett sätt är att i förväg skapa förutsättningar för att vara ostörd när du ska jobba med uppgifter som kräver det. Berätta för dem som finns runt omkring dig om du inte vill bli störd och du finns tillgänglig om en stund när du tar din paus.
Precis som i många andra sammanhang kan vi ta hjälp av rutiner och vanor. När gör någonting regelbundet så kommer utvecklingen och utdelningen. Om du vill sätta upp vanor och rutiner för dina pauser så kom ihåg att starta i lagom takt och beskriv för dig själv vad du vill att just dina nya vanor ska leda till. I ditt varför finns nycklar till motivation och drivkraft som gör att du orkar fortsätta.
Ta hand om dig och kom ihåg – gör en sak i taget!
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Varannan tisdag skickar jag ut ett nyhetsbrev som bygger på det senaste inlägget här på bloggen tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter som du kan börja göra redan idag.
Senaste kommentarer