Tänk dig att du har ett energikonto, ett konto som gör att du har energi att göra det du vill. För att ditt kontot ska vara välfyllt behöver du både säkra löpande insättningar och vara noga med att det inte görs onödiga uttag. När du vårdar energikontot har du hjälp av dina vanor.
En vana uppstår för att vår hjärna ständigt letar efter sätt att spara på krafterna och hushålla med sin energi. Vanor kan beskrivas som de val som vid någon tidpunkt är medvetna och som vi senare slutar att fundera över men fortsätter att följa, ofta varje dag. En gång bestämde vi oss hur mycket vi ska äta, när vi ska träna eller vad vi gör när vi startar igång arbetsdagen. När vi har gjort det tillräckligt många gånger är det inte längre ett aktivt val vid varje tillfälle, beteendet har blivit automatiskt.
En viktig faktor för att vanan ska bli etablerad är belöningen. Hjärnans förväntan på belöning gör att en vana håller i sig. Anna Tebelius Bodin skriver i sin bok Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron; ”Vill du må bättre och få en starkare självkänsla? Gör saker du mår bra av att tänka tillbaka på att du gjorde.” Det innebär att om du etablerar vanor, där det du gör är någonting som du mår bra av att tänka tillbaka på, har du stärkt din självkänsla. Det gör det till en verkligt god vana!
Med smarta och hållbara vanor i vardagen kan du minska de onödiga utgifterna från energikontot. Vanorna är smarta när de hjälper dig lösa dina uppgifter enkelt och effektivt och hållbara när de passar in i din vardag och inte utgår från någon annans verklighet. Det är viktigt att vara snäll mot sig själv, du kan inte göra allt på en gång. När du vill satsa på en ny vana finns det ofta en annan som behöver parkeras en stund.
Hur lång tid tar det innan det blir en vana? Enligt en studie som gjordes av Philippa Lallys tog det mellan 18 och 254 dagar, med ett medelvärde på 66 dagar att skapa en ny vana. Svårighetsgrad, belöning och antalet gånger det nya beteendet upprepas är viktiga faktorer som påverkar tiden det tar. Studien visade också att det inte är avgörande att missa något tillfälle så länge man är ihärdig och över tid fortsätter att genomföra det nya beteendet.
Att förpacka dina nya vanor på ett spännande, roligt och lustfyllt sätt hjälper dig att etablera dem. Prata om dina nya vanor med dig själv och andra på ett sätt som motiverar och ger energi. Använd ord och bilder som du tycker om, gör det lustfyllt. Om du vill ”sälja in” en ny träningsvana till dig själv kan du förpacka den på olika sätt.
I eftermiddag måste jag träna annars kommer jag aldrig komma igång.
I eftermiddag ska jag äntligen få ta på mig mina löparskor och ge mig ut på äventyr i det fina vädret, det kommer blir härligt att se hur det ser ut längs med spåret idag. Efteråt ska jag ta en skön dusch innan middagen.
Vilket sätt att prata om din vana föredrar du?

Vill du ha hjälp att sortera bland dina vanor?
Hör av dig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig med just det. Vi börjar med ett samtal på telefon därefter väljer du om du vill ha mitt stöd på din fortsatta resa.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Varannan tisdag skickar jag ut ett nyhetsbrev som bygger på det senaste inlägget här på bloggen tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter som du kan börja göra redan idag.
Senaste kommentarer