Av årets 365 dagar är cirka 225 arbetsdagar, övriga 140 är helgdagar och röda dagar. Det vi gör på jobbet påverkar oss när vi är lediga och vad som händer under helgen påverkar oss när vi är tillbaka på jobbet igen. Hela vår tillvaro hänger ihop! En pusselbit är hur vi organiserar vår vardag för minska det som tar energi och öka det som ger energi. Målet – att uppleva flow så många av de 365 dagarna som möjligt.

Jag brukar tänka på flow i vardagen som en bottenplatta eller ett default-läge. Alla dagar kommer inte kännas ”flowiga” men låt de dagarna vara undantag. Känslan av flow kan handla om att börja och sluta arbetsdagen med en go känsla i magen, hinna med det jag har tänkt under dagen, äta en härlig frukost eller titta på solnedgången med någon jag tycker om. Genom att sträva efter en läge av flow, så många av årets 365 dagar som möjligt, tar jag ansvar för att må så bra jag kan med de förutsättningar jag har just nu. För vem vet hur det kommer bli sen.

Att plocka bort krångel och hinder på vägen har stor effekt på känslan av flow. Smarta och hållbara vanor i vardagen hjälper till att minska krångel och säkra upp att jag använder min tid till det jag vill och mår bra av. Tre nycklar för mig, som ni känner igen från tidigare nyhetsbrev, är planering, fokustid och reflektion. Det är ingenting jag gör för att jag måste utan för att jag vet att det hjälper mig att hitta till flow i vardagen.

  • Planering
    Planering handlar om att bestämma vad vi ska göra och när. När vi sedan gör det vi har bestämt oss för att göra kommer vi att stärka vårt förtroende oss själva – vårt självförtroende. Vi blir, i våra egna och andras ögon, någon som gör det vi har sagt att vi ska göra. Planeringen hjälper oss att inte lova mer än vi faktiskt kan hålla. Det är lika viktigt att planera in det vi vill göra som det som vi lägger i kategorin ”måsten”. 
  • Fokustid
    Att få arbeta fokuserat med en uppgift är värdefullt både för att det hjälper oss att bli färdiga och för att vi, när vi är fokuserade, får tillgång till hela vår förmåga. Om det så bara är 30 minuter per dag så ge dig själv möjlighet att gå helt in i en uppgift. Stäng av aviseringar, sätt mobilen i flygplansläge, stäng dörren – gör vad som krävs för att få den där stunden av orörd tid. 
  • Reflektion
    När vi tar oss tid att reflektera lär vi oss mer om oss själva och vad vi behöver. När vi tar oss tiden att uppmärksamma det som händer i vardagen får vi förutsättningar att förbättra och utveckla. På så sätt kan vi minska det som krånglar och skapar frustration och öka det som ger energi. Det behöver inte alltid vara så stora saker. Det finns många olika sätt att reflektera på – att skriva dagbok, ta en promenad eller samtala med en vän, kollega eller coach är bara några exempel. Det spelar ingen roll hur du gör, det viktiga är att du prioriterar tiden att reflektera.

 Genom att organisera sin tillvaro och se över planering, arbetsätt och vanor är jag övertygad om att många skulle uppleva mer flow i vardagen – för när vi mår bra så blir vi bra. 💕

Vill du ha hjälp att sortera bland dina vanor?

Hör av dig så pratar vi vidare om hur jag kan hjälpa dig med just det. Vi börjar med ett samtal på telefon därefter väljer du om du vill ha mitt stöd på din fortsatta resa.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Varannan tisdag skickar jag ut ett nyhetsbrev  som bygger på det senaste inlägget här på bloggen tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter som du kan börja göra redan idag. 

Starta din prenumeration här.