Lyssna på din kropp.
Vad behöver den idag?

Uppmaningen kommer från yogainstruktörens vänliga röst i den varma salen. Tankarna söker sig instinktivt till att hitta det ”rätta” svaret eller den ”bästa” lösningen. Instruktören guidar vidare – bortse från prestation och låt andetaget vägleda dig, om det tar stopp, backa och sakta ner. Finns det utrymme, utmana kroppen och observera vad som händer. Att lyssna på kroppen och sinnet kan vara klurigt, ibland går det bra, ibland är det en betydligt större utmaning.

 

Öppna upp för att lyssna

För att fånga signalerna från dig själv behöver du, medvetet, sätta strålkastarljuset och uppmärksamheten på dina känslor, tankar och hur det känns i kroppen. Hitta dina tillfällen i vardagen när du checkar in med dig själv. För mig är tiden på yogamattan eller morgonrundan med hunden sådana tillfällen, vilka är dina? Nästa gång du är på promenad, prova att låta hörlurarna ligga kvar hemma. Nästa gång du ska fylla en stunds väntan, prova att låta telefonen ligga kvar i fickan. När det blir tyst kan det kännas som en flodvåg av tankar far omkring i huvudet, försök att ha tålamod och låt dem forsa förbi. Det finns ett lugn efter stormen.

 

Lita på signalerna du fångar

Att lyssna på sig själv handlar inte om att lösa ett problem eller att hitta ett specifikt svar utan att fånga vad den inre rösten berättar. Här finns ledtrådarna till vilka frågor du behöver ställa till dig själv, vad det är som skaver, vad som känns spännande eller det där beslutet du vet att du behöver ta men tvivlar på ditt mod. Om du inte lyssnar finns risk att du rusar på och hanterar ”fel” problem. Det kan vara läskigt att öppna upp för att lyssna på sig själv men på sikt finns det egentligen inget alternativt. Lita på din inre röst och lär dig särskilja vad som rädslor och andras förväntningar. Lita på att du vet vad som är bäst för dig.

 

Agera utifrån signalerna

Om du söker förändring behöver du omvandla signalerna du har fångat till aktiviteter och handling. Ibland är det svårt att hitta fram till vad du faktiskt ska börja eller kanske sluta göra. Ibland ligger utmaningen i att det du ska göra känns svårt eller obekvämt. Be någon om hjälp! Du har tagit stora steg på vägen genom att identifiera vad du behöver göra någonting åt, vad i ditt liv du behöver ge mer kärlek och omtanke och vad som kanske behöver avslutas eller ta paus. Att prata med en vän eller coach kan vara ett sätt att komma vidare. Att skriva ner dina tankar och läsa dina ord högt för dig själv är ett annat sätt. Sätt dig i lugn och ro med din skrivbok och låt sidorna fyllas med det du hör dig själv berätta.

 

Vad händer om jag inte lyssnar?

Just nu har jag en massa tomatplantor som gör sig redo att planteras ut. Den lilla plantan signalerar tydligt om allt inte står rätt till genom att sloka, växa långsamt eller ändra färg på bladen. Om jag inte agerar och ger den vad den behöver kommer den inte klara sig. Det är samma sak med oss människor även om det tar längre tid än för den lilla plantan. Om vi inte lyssnar kommer kroppen att skicka högre och högre signaler för att få din uppmärksamhet. Den kommer inte ge sig förrän du stannar upp och lyssnar.

 

Vi mår väl av att regelbundet vara stilla och lyssna. Att det är svårt betyder inte att vi ska låta bli, utan att vi behöver träna. För det vi tränar på, det blir vi bra på. Vi är många som har betydligt fler träningstimmar bakom oss med fokus på raka motsatsen till att vara stilla och lyssna, så att vi är bra på det kanske inte är så konstigt.

Träna på att stå stilla.
Träna på att vara tyst.
Träna på att lyssna.

Träning ger färdighet, färdighet ger mod.

Ta hand om dig och lycka till med lyssnandet!
🤍 Martina