Varför ska jag ta hjälp av en coach för att komma fram till vad jag vill?
Borde jag inte klara det på egen hand?
Är det verkligen värt att betala för det?

Ja, vad gör det egentligen för skillnad att ta hjälp av en coach och varför är det en värdefull investering? I det här blogginlägget delar jag mina tankar kring fyra perspektiv på nyttan och värdet av coachning. När du kommit till sista raden hoppas jag att du har fyllt på din kunskap om coachning och hur det kan bidra till att göra din tid mer värdefylld.

SKRÄDDARSYTT – utgår helt och hållet från dig och dina behov

Coachningens grund ligger i att du får hjälp att hitta dina egna svar på vad du behöver och vad som behövs för att komma dit. Som coach är jag helt och hållet fokuserad på dig, dina behov och dina förutsättningar. Vi kan och vill klara mycket själva men då och då behöver vi hjälp att se vår situation utifrån andra perspektiv. Coachning hjälper dig att förankra att det du gör verkligen är det du vill och inte vad någon annan förväntar sig. Coachningen hjälper dig att stå stadigt i varför du vill göra en förändring hjälper dig att orka hela vägen in i mål.

METODISKT – underlättar stegen från tanke till handling

Du kan göra allt, men inte samtidigt. Tänk dig att du har ett bollhav av tankar och att göra saker i huvudet. De ligger huller om buller, är i olika färger och inte helt lätta att få tag på. Föreställ dig nu att du istället har bollarna (dina tankar och uppgifter) på en kulram. Här blir det betydligt mer hanterligt. Bollarna är uppdelade i olika färger, de som inte passar har sorterats bort och det är tydligt vad du ska göra för att förflytta dem. När jag som coach hjälper dig att hitta fram till vad du vill, vad du behöver göra för att nå dit och att sen verkligen få det gjort, då gör vi om ditt bollhav till en kulram så att du kan börja agera för att nå dit mål.

TIDSEFFEKTIVT – tar dig snabbare till ditt önskade läge

Coachning hjälper dig att minska tiden det tar att förflytta sig från där du är idag och där du vill vara. Coachning är tidseffektivt eftersom du får hjälp att hitta fram till vad du ska göra och när du sen också gör det kommer du få resultat. Förmodligen hittar du vägen framåt på egen hand så småningom men det kommer sannolikt vara en bra mycket krokigare väg och ta längre tid än om du får hjälp. Investeringen i coachning är ett sätt att snabbare få skörda resultatet av ditt arbete så att du kan börja njuta av resultatet.

HÅLLBART – du blir en starkare version av dig själv

Tänk dig att du är ett träd. Du har en ståtlig krona och ett vackert bladverk som syns ovan jord, under jorden finns dina rötter, det som håller dig fast förankrad. Rötterna utvecklas med erfarenheter och upplevelser som vi reflekterar över och lär oss av. Coachning är ett utmärkt sätt att stärka dina rötter, rötter som gör att du står stadigare och tryggare i det som är viktigt för dig. I coachning lär du dig om dig själv, vad du kan bidra med och vilka förutsättningar du behöver för att vara ditt bästa jag. Den kunskapen har du glädje av i din nästa utmaning, och nästa och nästa….

Min resa

Det var på våren 2016 som jag för första gången kom i kontakt med coachning. Jag blev rekommenderad av min chef att träffa en coach för att att komma vidare i mina grubblerier kring hur jag ville utvecklas i mitt yrke. Jag hade funderat fram och tillbaka länge men inte kommit vidare från tanke till handling. Utöver en stärkt version av mig själv ledde samtalen till insikter som jag kunde agera på. Två år senare påbörjade jag min coachutbildning och i september 2019 kunde jag titulera mig professionell diplomerad coach. Idag jobbar jag att på olika sätt coacha, guida och utveckla människor och deras arbetsätt. Tack vare coachningen!

Coachning på Flow365

Coachning passar i alla sammanhang där du har behov av att ta steg vidare. Kanske vet du vilka steg du vill ta och behöver hjälp att gå från tanke till handling? Kanske är slutmålet otydligt men nuläget inte ett alternativ? Som coacher är vi experter på att ställa frågor som hjälper dig till insikter som ger handlingskraft, mod och motivation att agera. På Flow365 erbjuder jag både skriftlig coachning och coachsamtal. I skriftlig coachning skriver vi till varandra istället för att prata. Du skriver när det passar dig och väljer vad du vill dela. I mitt arbete med rådgivning och facilitering använder jag coachningen tillsammans med konkreta verktyg kring effektiva arbetssätt och hållbara vanor.

Avslutningsvis…

Jag hoppas att den här texten har fyllt på din kunskap kring vad det kan göra för skillnad att ta hjälp av en coach. Är du nyfiken på hur coachning kan hjälpa dig? Hör av dig så tar vi ett första förutsättningslöst samtal kring vad du behöver och hur jag kan vara ett stöd på din väg framåt.

Ta hand om dig!

🤍 Martina